Köşe YazısıTarih

Dinlerin Merkezi Kudüs

DİNLERİN MERKEZİ KUDÜS

Peygamberler şehri olarak bilinen Kudüs, Musevilik, Hristiyanlık ve Müslümanlık için ayrı ayrı öneme sahip olan ve tarihi epeyce geniş olan bir din merkezli şehirdir. Kudüs’teki bazı kazı çalışmalarında bulunan çömlek kalıntıları şehrin tarihi yaşamının bronz ve bakır çağına kadar dayandığını gösteriyor (kudüs tarihi, tarih yok).

Hangi din için neden önemli?

  1. Müslümanlık için 610 yılında Kabe’den önce Müslümanların ilk kıblesi olma bakımından önemli olan Kudüs. Aynı zamanda peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) miraca yükseldiği yer olarak bilinir. (miraca yükselmek: Hz. Muhammed’in görülmeyeni görmesi; Allah’ın huzuruna çıkarak geri dönme olayıdır)
  2. Yahudiler için ise Kudüs, bronz çağında Mısır’a bağlı olan bir şehirdir. Hz. İsa’nın açıklamalarında Kudüs’ün işgali İsrail’in elinden olacağı yazar. Hz. Davud Kudüs’ü işgal ederek İsrailoğullarının başkenti ve dini merkezleri olarak kabul etmesinden dolayı Yahudiler için önemlidir.
  3. Hristiyanlık için Kudüs’ün önemli olmasının nedeni ise Hz. İsa’nın bu şehirde çarmıha gerilip kabrine konulmasındandır. Aziz Helena’nın Hz. İsa’nın yaşamındaki haç noktalarının bu şehirde belirlemesi Hristiyanlık için Kudüs’ü önemli kılar.

Kudüs Fatihleri;

  • Kudüs şehrinin ilk fatihi Hz. Ömer’dir. Hz. Ömer Kudüs’ü 638 yılında Bizans’ın elinden almıştır.
  • Selehaddin Eyyübi Mısır’da bulunan Fatimi devletini ortadan kaldırarak Eyyubi devletini kurmuştur. 1187 yılında ikinci doğu seferine çıktığı zaman Kudüs dahil birçok şehri almıştır. Kudüs fethiyle 3. Haçlı Seferi’ni etkisiz hale getirmiştir. (Deveci, 2018). “Kudüs işgal altındayken ben nasıl gülebilirim” sözü Selehaddin Eyyübi’ye ait bir sözdür. Müslümanlar tarafından Kudüs için düşünülmesi gereken bir sözdür.
  • Yavuz Sultan Selim Mısır seferine çıktığı vakit Kudüs’ü fethetti.

İsrail’in ne yapıyor?

İsrail’in amacı Orta Doğu’da yaşayan milletleri şu an Filistin halkına yaptığı gibi zulmederek, korkutarak, inançlarını ellerinden alarak, özgürlüklerini ellerinden alarak, öldürerek Türkleri, Kürtleri, Arapları, Türkmenleri ve Süryanileri kısaca Orta Doğu’da Yahudiler haricinde başka millet kalmayana kadar bölgeden kovarak Büyük İsrail Projesini hayata geçirmektir. Büyük İsrail Projesi nedir? 21’inci yüzyılın ilk on yılında, özellikle Müslüman dünyasından İran, Irak, Türkiye, Afganistan ve Pakistan ile çeşitli ülkeleri kapsayan, Amerika Birleşik Devletleri’nde George W. Bush yönetimi tarafından ortaya atılan siyasi terimdir (Carothers & Ottaway, 2004). İsrail, Amerika kökenli Yahudi kolonisi olarak orta doğuda büyük bir güç haline gelmeye çalışırken Amerika’da orta doğuda bulunan terör gruplarına ekonomi, askeri ve sağlık yönünden destek vererek Büyük İsrail Projesini gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Dünya Kudüs’e ve Filistin’e Neden Sessiz kalıyor?

İnsan hakları savunucuları, özgürlükçüler, eşitlikçiler Feminizmin büyükleri, sözde hümanistler, vs.; Filistin zülüm altındayken neredeler? Neden suskunlar, neden sağırlar? Yoksa Filistin Özgürlüğü mü hak etmiyor, yoksa bir insan kadar değerleri de mi yok? O kadim sanatçılar en ufak şeyleri dünya meselesi haline getirirken ölen çocuklara, ağlayan kadınlara, masum insanlara neden sessiz kalıyor? Çünkü iki yüzlüler. Müslümanlık arasında onlar için elde edilecek bir şey yok. Konu Müslüman olunca herkes yine sağır yine dilsiz. Dünya Müslümanlara destek verecek olursa kutsal şehir Kudüs, Hristiyanların ve Yahudilerin elinden kayıp gidecek. Bu gruplar ve şahıslar tutunmaya çalıştıkları medyada, sabit kalmaya çalıştıkları konumlarında, makam ve mevkilerinden olmamak için, sahip olduklarını kaybetme korkusu ile kendi başlarına tepki gösteremezler.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres BM adına konuşmasında dahi endişe duymaktan öteye geçemedi. İsrail’e dur çağrısından başka bir şey söylemedi. (Dünya Haberleri, 2021).

Peki BM de mi korkuyordu? Elbette hayır.

Kaynakça

Carothers, T., & Ottaway, M. (2004, Mart 18). publications. Carnegie Endowment For Internatıonal Peace: https://carnegieendowment.org/publications/index.cfm?fa=view&id=1480 adresinden alındı

Deveci, M. (2018, Ekim 2). DÜNYA. Anadolu Ajansı: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/kudusun-fatihi-selahaddin-eyyubi-/1270553 adresinden alındı

Dünya Haberleri. (2021, Mayıs 11). A haber. adresinden alındı

kudüs tarihi. (tarih yok). Jewısh vırtual Lıbrary A project Of Aıce: https://www.jewishvirtuallibrary.org/timeline-for-the-history-of-jerusalem-4500-bce-present adresinden alındı

Nurettin BEDİR

Necmettin Erbakan üniversitesinde siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümü okuyor.

2 thoughts on “Dinlerin Merkezi Kudüs

  • Selim

    ALLAH YAR VE YARDIMCIMIZ OLSUN. ÇOK GÜZEL BİR YAZI OLMUŞ.

    Yanıtla
  • Erdem

    Çok güzel bir yorum olmuş

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir