IDEF 2021 Türkiye Cumhuriyeti Himayesinde 15. Kez Kapılarını Açtı

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı 15.kez kapılarını ziyaretçilere açtı. 53 ülkeden 1238 katılımcı firma ile kurulan fuara 83 ülkeden 169 heyet ve 613 heyet üyesi katılım gerçekleştirdi. Fuarın ilk günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifiyle, ziyaretçilere kapalı olarak gerçekleştirildi. Fuar boyunca heyetlerle görüşüldü, projeler imzalandı.

Fuar kapsamında Türkiye ile Ekvator Ginesi arasında Savunma Sanayii İş Birliği Anlaşması imzalandı. İki ülke arasında savunma sanayi alanında gerçekleştirilecek karşılıklı iş birliği faaliyetlerinin esaslarını kapsayan anlaşmanın imza töreninde konuşan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, IDEF’in, özellikle bölge ülkelerinin savunma alanındaki ihtiyaçlarını geliştirme anlamında önemli bir rol oynadığını vurguladı.

2. gün Küresel Siyaset Merkezi olarak fuara katılım sağladık.

MEMATT

Fuarın girişinde bizi MEMATT karşıladı. Uzaktan kumandalı mekanik mayın temizleme teçhizatı olan MEMATT, ASFAT tarafından geliştirildi. Geçtiğimiz aylarda Azerbaycan’a ihraç edilen bu teknoloji harikası, fuarda ikinci alıcısını buldu. Azerbaycan’a 20 adet satılan MEMATT’ın Burkina Faso’ya 4 tane satımı için de imzalar atıldı.

Hemen ardından ise OTOKAR’ın sergisini ziyaret ettik. NATO ve Birleşmiş Milletler’in tedarikçisi konumunda olan Otokar, ilkini 1995 yılında geliştirdiği, yurt içinde ve ihracat pazarlarında kendini kanıtlayan AKREP zırhlı araç ailesini baz alarak tasarladığı yeni nesil AKREP II zırhlı araç ürün ailesinin kullanıcılar tarafından merakla beklenen dizel versiyonu AKREP IId’yi ilk kez IDEF’21 fuarında sergiledi.

Hemen ötesinde TULPAR’ı gördük. TULPAR, yüksek ateş gücüne, modüler yapıya ve büyüme potansiyeline sahip, çok amaçlı bir platformdur. Hafif Tank, zırhlı muharebe aracı, zırhlı personel taşıyıcı, keşif aracı, komuta kontrol aracı, hava savunma aracı, ambulans, bakım ve kurtarma aracı, havan aracı ve diğer araç konfigürasyonlarına sahiptir.

TULPAR iç kısım

En zorlu iklimlerde ve arazi koşullarında test edilen TULPAR, tehditlere göre yapılandırılabilen ve ölçeklenebilen modüler zırh teknolojisi ve zırh yapısı ile sınıfının en iyisi balistik ve mayın korumasına sahiptir.

KİRPİ: BMC OTOMOTİV tarafından üretilen Mayına Kaşı Korumalı Zırhlı Araç

GÖKÇE ve GÖZDE güdüm kitleri

Fuarın bizim için en çok gurur veren sergilerinden biri ise tabii ki TÜBİTAK’tı. Son zamanlarda bize art arda müjdeler veren TÜBİTAK SA-GE, fuarda da Güdümlü modüler mühimmat ailesi KUZGUN, yeni nesil güdüm kitleri GÖKÇE ve GÖZDE’yi ziyaretçilerle tanıştırdı. Gökçe ve Gözde isimli güdüm kitleri savaş uçaklarımızda kullanılabilecek, aynı zamanda İHA’larda da kullanılabilecek. Gözde bu yıl içinde, Gökçe de 2022’de tamamlanacak.

F-16’lar tarafından fırlatılabilecek olan, ilk milli hava-hava füzeleri GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN da fuarda yerini almıştı.


TÜBİTAK GÖKTÜRK-2

Kanatlı Güdüm Kiti ve KUZGUN Ailesi

KATMERCİLER A.Ş. konunun meraklıları tarafından ilgi gördü. Milli savunmaya büyük katkılarda bulunan KATMERCİLER, şehit Eren Bülbül’ün adını verdikleri EREN (4*4 Meskun Mahal Müdahale Aracı) ve HIZIR 2(4*4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç)’nin lansmanlarını İDEF’te yaptı.

SARSILMAZ

Özellikle vatandaşlarımız tarafından en çok ilgi gören stant ise SARSILMAZ’dı. Silah serüvenine 1880 yılında başlayan SARSILMAZ A.Ş.’nin koleksiyonunda 332 farklı ürün var. Şu ana kadar tam 81 ülkeye ihracat sağladı.

Savunma Sanayii konusuna yakın teması olanlar ise güdüm kitlerini ilgiyle inceledi. ASELSAN, ROKETSAN, TÜBİTAK firmalarının üretimini yaptığı bu sistemler hassas,lazer sistemli veya kanatlı olabiliyor. Bu kitler çeşitli havadan karaya atış sistemleri akıllı bir mühimmata dönüştürüyor, hedeflendirmelerine büyük bir hassasiyet kazandırıyor. Özellikle İHA’lar söz konusu olduğunda, hassas güdüm kitleri savaşın seyrini değiştirecek rol oynayabiliyor. Bugün yerli SİHA’ların dünyada benzersiz sayılmasının en önemli nedenlerinden biri hedef hassasiyetlerinin çok yüksek derecede olmasıdır.

Denizlerdeki güvenliğimizi borçlu olduğumuz Sahil Güvenlik Komutanlığı insan hayatı kurtarmaktan doğal kaynakların korunmasına deniz kirliliğinin önlenmesinden kaçakçılıkla mücadeleye kadar geniş bir görev alanında çalışıyor.

Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın standında bizi Sahil Güvenlik Teğmeni Ali Karabudak karşıladı. Denizlerdeki güvenliğimizi sağlayan ürünleri, yıllar içinde millilik oranımızı ne kadar çok arttırdığımızı anlattı. Misafirperverliği için kendisine buradan teşekkürlerimizi iletiyoruz.

HÜRJET

Karabağ’da, Libya’da, İdlib’de bize zaferler kazandıran TUSAŞ, MMU (Milli Muharip Uçağı), Anka İHA’yı, HÜRJET’i sergileyerek adeta gövde gösterisi yaptı. Yerli ve milli insansız hava aracı ANKA, İDEF için bir uçuş gerçekleştirdi.Ankara’daki Akıncı üssünden havalanan ANKA’nın kamera görüntüleri fuarda paylaşıldı. Ziyaretçiler uçuşu ANKA’nın gözünden seyretti.

Milli Muharip Uçak

Milli Muharip Uçağın 18 Mart 2023’te hangardan çıkacağı duyuruldu.

En büyük müjde ise Türkiye’nin ilk uydu ihracatına imza atılması oldu. TUSAŞ ve Arjantin merkezli INVAP ortaklığında Ankara’da kurulan GSATCOM şirketi, Arjantin’e yüksek çıkış gücüne sahip HTS haberleşme uydusu teknolojileri ihraç edecek.

Ayrıca TÜBİTAK ve TUSAŞ fuarda bir işbirliği anlaşması imzaladı.

Hassas güdüm kiti

Fuar alanının 7 bin metrekaresini kaplayan firma ise geniş ürün yelpazesiyle TSK’nın gücü ASELSAN’dı. ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Haluk Görgün, şirketin, IDEF ‘in en büyük katılımcısı olduğunu belirterek, “Global çapta savunma ve teknoloji alanında ülkemiz adına liderliği temsil eden ASELSAN’ımız bu yıl da fuarda yüzlerce ürününü sergileyecek. Bu ürünlerin her birinin arkasında milletimizden aldığımız güçle çalışanlarımızın emeğinin birleşmesinden doğan büyük bir değer var.” değerlendirmesinde bulundu. Firma deniz, hava, hava savunma, sınır-sahil güvenlik, haberleşme, elektronik harp ve silah sistemleri ile elektro-optik sistemler bölümlerinde 250’den fazla ürün ve sistemi tanıttı. Ayrıca bu yıl ilk kez ‘millileştirilmiş ürünler’ sergisi kuruldu.

ASELSAN Orta Sınıf 2.Seviye İnsansız Kara Aracı

Mete Yarar ASELSAN’a ait nişangah sistemlerini tanıtırken

METEKSAN, SEYMEN ve NAZAR sistemlerini sergiledi. TSK’ya güç katacak önemli bir anlaşmada Savunma Sanayii Başkanlığı ile METEKSAN arasında imzalanan SEYMEN projesi idi. İmzalanan proje kapsamında geliştirilecek Seyrüsefer elektronik taarruz sistemi(SEYMEN) ile insansız hava araçları (İHA), helikopter, uçak vb. silah, güdümlü mermi, füze, komuta kontrol sistemleri ile kara, hava, deniz platformlarında kullanılan küresel konumlama sistemleri (KKS) gibi hedeflere elektronik taarruz (ET) uygulanması amaçlanıyor. Bu sayede tehdit oluşturabilen bu sistemlerin, hem karıştırılması hem de akıllı bir şekilde aldatılması ile dost unsurlardan uzaklaştırılması sağlanacak.

STM’nin deniz projelerini sergilediği standın tasarımı herkesi büyülüyordu. Stantta denizaltılarını, açık deniz karakol gemilerini, lojistik destek gemilerini, hücumbotu inceledik. Bu tasarımların hizmetlerini ve millilik oranının ne kadar yüksek olduğunu kendilerinden dinledik.

Biraz ötesinde ise STM’nin Taktik Mini İHA Sistemleri görülüyordu. Bu sistemler derin öğrenme, makine öğrenmesi ve bilgisayarlı görü teknikleri marifetiyle, insansız platformların seyrüsefer otonomisini artırmak, veri iletişiminin olmadığı muharebe sahalarında sürü halinde veya tek başına görev icra edebilecek farklı türde öncü teknolojiler içeriyor.

Türkiye’nin taktik mini İHA üretiminde öncü şirketlerinden STM Savunma Teknolojileri, Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ile zırhlı muharebe aracı üreticilerinden Nurol Makina arasında, bir iyi niyet Protokolü imzalandı.

İDEF’21 diğer ülkelerin teknolojilerini de keşfetme fırsatını bizlere sundu.

Azerbaycan’ın fuar standı

Genel izlenimimizi aktarmak gerekirse biz İDEF’21’de savunma sanayiindeki gelişmeleri öğrenirken aslında bir hikayeye tanıklık ettik. Türkiye’nin muharebe meydanında geçirdiği yıllar, döktüğü kanlar, Türk mühendisler için bir okul oldu adeta.

Her gün biraz daha gelişiyor, biraz daha millileşiyoruz. Savunma sanayiine dair diğer gelişmeleri de ileride sizlerle paylaşmak dileğiyle…

Zuhal Yılmaz

Zuhal Yılmaz

Küresel Siyaset Merkezi'nde çevirmen

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir